30 Haziran 2009 Salı

Başkalık




"Don't these talking monkeys know that
Eden has enough to go around..?
Plenty in this holy garden, silly old monkeys,
Where there's one, you're bound to divide it,
Right in two.."


kendimizi severiz.. sevgiliyi severiz.. aileyi severiz.. dostu severiz.. arkadaş grubumuzu severiz.. şirket arkadaşlarımızı severiz.. tuttuğumuz takımın taraftarlarını severiz.. parti yandaşlarımızı severiz.. ülke insanlarını severiz.. hemfikir olduklarımızı severiz.. kendi eksenimizde, yörünge hiyerarşimizi benimseriz.. bize benzemeyeni, bize dahil olmayanı, bizle bir düşünmeyeni yadsırız.. bize uzak duranı kınarız.. bize karşı duranı örseleriz.. bizden olmayanı öldürürüz bile.. kendimizin insanıyız biz.. yansımalarımızı severiz.. aynada gördüğümüzle midemizi okşarız.. kabul etmeyiz.. en iyisini biliriz, en iyisini dinleriz, en iyisini yer, içer, en iyisini konuşuruz.. doğrularımız tektir, doğrularımız gerçektir.. aksini söyleyenleri darağacına mıhlarız.. budur "başkalığa" yanıtımız..

başkalık güvensizliktir.. başkalık bilinmeyendir.. başkalık yeniliktir.. başkalık tehlikedir.. başkalık soğuk bir zemindir.. başkalık cesarettir.. başkalık korkudur.. en çok nelerden korktuk biz..? en çok ne zaman kılavuzsuz hissettik..? bildiğimizden “başkalarını” deneyim etmekten neden hep korktuk..? neden birinin yolu göstermesine ihtiyaç duyduk hep..?

hepsi o lanet “başkalarından” ötürü, değil mi..? çok sevdiğimiz “aynı”nın tam karşısında duran o “alçak şeylerin”..?

tek tek eliyoruz "değersizleri”.. kasamızda çürükler olsun istemiyoruz.. gururla söylüyoruz en iyisini, en doğrusunu yaşadığımızı.. kafasını eziyoruz başkalığın, çeşitliliğin, farklılığın.. çok büyük bizim ayaklarımız, çok büyük yüreklerimiz, en büyük kafalara biz sahibiz.. dünyayı biz bu hale getirdik.. biricik doğrularımız, elit zevklerimiz, çağ atlatan fikirlerimiz, ideal yaşam anlayışlarımız.. ikiliklerimiz.. temellerimiz.. tutarlılığımız.. "iyi-kötü", "güzel-çirkin", "doğru-yanlış" cetvellerimiz.. arasını bilmeyiz hiç.. çoğu kez görmeyiz bile.. değerlerimize inanmayanları dışlarız.. meclisimize sokmayız bir daha..

ezelim zavallıları, üzerlerine binelim..!

işte bunlar sizin değerleriniz.. benden alın, hepsi sizin olsun..


Baş harflerin küçük olmasına takılmadın, umarım..?

Hiç yorum yok: