13 Temmuz 2009 Pazartesi

Deliliğe Övgü



Do I really look like a guy with a plan..? You know what I am..? I'm a dog chasing cars.. I wouldn't know what to do with one if I caught it.. You know, I just.. do things.. The mob has plans, the cops have plans, Gordon's got plans.. You know, they're schemers.. Schemers trying to control their little worlds.. I'm not a schemer.. I try to show the schemers how pathetic their attempts to control things really are.. 

..

Nobody panics when things go 'according to plan'.. Even if the plan is horrifying..!

..

Introduce a little anarchy.. Upset the established order, and everything becomes chaos.. I'm an agent of chaos.. Oh, and you know the thing about chaos..? It's fair..!”

“Hopeless emptiness.. Now you've said it.. Plenty of people are onto the emptiness, but it takes real guts to see the hopelessness..” 

“Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results..”

“My glorious prose filtered through the minds of the insane.. Who knows, they might improve it..”  


Deliler.. Yarım akıllılar.. Ucubeler.. Asiler.. Şizofrenler.. Paranoyaklar.. Ne derseniz deyin..

Deliler ve delilik.. Yukarıda okuduğunuz sözlerin tümü delilere ait.. Delilik değerlendirmesi.. Biraz daha düşünelim.. Delilerin delilik kertesini belirlerken neleri temel aldığımızı öncelikle.. O yüzden ilk başta deliliğin tanımları:

1. Aklını yitirmiş olan, akli dengesi bozulmuş olan, mecnun.. (Bu gerçekten yaşamla ilişkisini koparmış hastalar için kabul edilebilecek bir tanım olabilir..)

Ancak ikinci tanım pek bir enteresan.. Tam da üzerine yazmak istediğim haliyle..

2. Davranışları aşırı ve taşkın olan (kimse), çılgın..

İşte tam da bu..! Deliyi tanımlama şeklimiz.. Davranışları “aşırı” ve “taşkın”.. Görüyoruz ki bir davranış alt sınırımız var.. Daha çok insanların benimsediği belirli davranış şekilleri ve “deli” kişinin buna karşı yaşadığı uyum sorunu şeklinde düşünülebilir bu anlamda.. Ama delilik çok daha fazlasını söyler bize.. Delilik ve dahilik birbirine çok yakın durur çünkü.. Basitçe söylemek için:

Dahi ---------------------------Normal------------------------------Deli

Bu cetvelde deli dahiye çok uzak görünür.. Oysa ki bu cetvel yuvarlaktır.. Ve tam da delinin sırtı dahiye dayanmaktadır.. Deliler dehaya "normal"den daha yakın durur bu yüzden.. Delilerin ve çocukların bastırma mekanizması yoktur.. Filtresizdirler.. Bu yüzden gerçekten söylemek istediklerini söylerler ve gerçekten içlerinden geçenleri.. Tam da o vakitlerde bu bastırılamayan bireylerin sınırsızlığını bastırmak veya meclislere karıştıklarında onlara yönelik seçilecek yaklaşım biçimlerini kesinleştirmek amacıyla bu kişileri doğrudan yaftalarız.. “Deli”.. Delidir artık o ve söylediklerini ciddiye almamıza gerek yoktur artık..

“The only sensible way to live in this world is without rules..”

Delilerin kuralları yoktur çünkü.. Delilerin ceza ehliyeti de bulunmaz.. Çünkü belirlenen kurallar deliler için bağlayıcı bir nitelik taşıyamaz, zira ceza verseniz de bunun kurallara yöneltici ve düzenleyici herhangi bir sonucunu da elde edemezsiniz..

Biz mi..? Biz kuralları ve kanunları seviyoruz.. Aklımız başımızda çünkü.. Ancak ne gariptir ki, yalnızca bu kurallar bize karşı işlediğinde “deli”riyoruz.. O kurallara uymadığımızda dışlandığımız veya yargılandığımız vakit kuralları sorguluyoruz.. Çoğu zaman “hakkımızı” arıyoruz..

Ben mi..? Ben delilere ve deliliğe inanıyorum.. Sınırsızlık ve kuralsızlık için.. Susturulamadıkları için.. Uyumadıkları için.. Söyledikleri ve söyleyecekleri için..

Hiç yorum yok: